Tuesday, February 07, 2012

Berpraktikel di tanah tinggi

Assalamualaikum...


Fuh, lama betul tak update nye. Tup2 Sebulan menghilang. Sebenarnya pergi praktikel kat Cameron Highland. Eksen kemain orang len kat umah je praktikel,mau jugak gi panjat bukit. Nak tmbah pengalaman,ok takpe.

kuh semangat, awal berejam. Kakak tiket bas kata, awai datang,tak sabaq pi oversea ka.hehe.okey memang excited pon,tanpa ragu2 lagi.

Dalam perjalanan tu tangkap gambar ni dari Duta


Jauh naik bukit belok kiri kanan. Bus-mates plak banyak pelancong, mat2 saleh, pak2 arab dan tak kurang dari Bangladesh. Terasa pegi melancong lak, walaupun nak gi praktikel je pon. Orang tak biasa tmpat sejuk la katakan.. Dalam dua tiga hari pastu kering kulit2 jadi merekah, kulit tak biasa kot sejuk macam ni, smpai sebulan. Sebagai yang dah tak kesorangan, mencabar lah jugak duk tempat orang ni.haha.bajet gi oversea lak

Okey, apa yang nak bagitau sebenarnya, pergi jauh2 ada menariknya. Dapat tau pembinaan kat tempat orang. Kat sini air macam tak berenti mengalir dari tanah yang lagi tinggi. Tanah plak lembut dan berbukit2.

Antara pemandangan di tapak bina
Jadi kena potong sikit lah cerun tanah nak buat bangunan, retaining wall lah jadi pemegang tanah tu. Tanah yang lembut dan berair plak kena la buat saliran air dan ganti dengan tanah yang kuat dari tempat lain. Piling? Kena guna jenis inject punya, ketuk2 guna hammer tu runtuh kang bukit orang..hehe

Tetibe terasa jadi lecturer Const Tech. Macam tak berbakat, saya tau.hehe.. Okey, pembinaan tu kat sekolah menengah, nak tambah blok bangunan. Sedang nak catat site diary, sayup2 kedengaran cikgu mengajar geografi, teringat cikgu geo dua orang yang masih diingati. Pastu, dengar cikgu ajar math dalam BI, dah tak teringat apa2, batch terakhir guna BM la katakan.

Di tapak bina


Semasa tengah dok taip ni, praktikel belum habis pun, nak cerita 2 minggu pertama je. Mencabar lah jugak. Kawan2 dari indonesia pun bertambah. Banyak baik2 diorang nih *terharu*.



Thanks for reading.. =)

6 comments:

cha zainol said...

stail :)

manjae camiela said...

wahhh sudah update mehh =)rambut dia dah pnjang. hehe

Naz Zan said...

cha zainol - thanks =D

Naz Zan said...

manjae camiela - tu mula2..skrang lagi <3 nnt tgk ye..hehe

nuratiqah said...

selamat berpraktikal! :)

Naz Zan said...

Nuratiqah: Thanks nuratiqah :)