Saturday, February 11, 2012

Angkat orang nak makan

Assalamualaikum..



Kalau korang pernah duduk asrama, mungkin pernah alami benda yang sama. Kira ni kenangan saya dulu-dulu la masa jadi junior. Antara pengalaman yang saya rasa agak kelakar, Kena angkat makanan untuk senior. memang sangat diingati la bende ni. Jom2 baca..hehe

Pengalaman saya duduk asrama sejak tingkatan 1, sampai tingkatan 5 dan berpindah-pindah asrama. Jadi selalu tengok keadaan ni. Tapi tak semua asrama la leh jadi macam ni. Kira jarang punye la.

Special untuk dewan makan sebelah asrama punya, di mana senior-senior adalah manusia yang sangat sibuk bersiap untuk ke kelas pada waktu pagi. Jadi tak sempat lah nak pergi beratur dalam 15 minit nak pergi ambil makanan. Junior2 kelas petang tingkatan 1 dan 2 kemudian menjadi mangsa.

Kalau nama junior tu, pasti kena bangun awal dan solat subuh berjemaah. Senior banyak masih membongkang mungkin atas tidur lewat bersembang hingga awal pagi. Jadi yang antara awal tunggu mak cik dewan makan bukak pintu roller shutter tu saya lah.

Greeennggg pintu roller shutter tu ditolak ke atas, junior2 yang tengah berbaris nak ambil makanan pun mula tengok nasik goreng yang agak banyak daging nak baru angkat, mak cik tu pun kata, "sama je",haha..trade mark btul.

Lepas je menghirup titisan teh suam kaw yang terakhir dari cawan, mood nak balik bilik dan lepak2 berehat tetibe dibayangi agen2 senior dari dorm yang mendatang, "naz, abang ___ dengan abg ___ ni suruh ambik makanan kat dia", eark??  2 je? slalu 3.hehe..redho je la.

Contoh dewan makan..design pun macam sama nih.

Berbaris balik walaupun aspuri dah mula membanjiri dewan,adoi segan. Nasib baik ada geng kadang2 tu.selalunya ada la..skill angkat pinggan dan cawan 2-3 set semakin hebat dari hari ke hari.

Sampel pinggan sarapan pagi.
yang biasa dipenuhi bihun atau nasi goreng. sedap tu 

Benda dah rutin, jadi ape yang kami slalu wat, makan cepat2 pastu terus menyorok dalam tandas, kdg2 dalam satu tandas tu ada dua tiga orang.haha..yang tempat mandi tu. Senyap je ramai2 dalam tu takut senior dan konco2 mendengar.haha. Ada yang lain menyorok kat ampaian, tapi tempat tu berisiko sket, senior dapat bau.haha. amboih diorang nih..angkat diorang masuk dewan kang..haha

Sejarah ni berlaku masa tahun 2001-2003 masa saya menengah rendah kat asrama dulu. Macam mana ye keadaan sekarang? Saya tak pulak pegi wat interview. Tapi memang kenangan, 11 tahun dulu. Macam baru je lagi saya rasa. Tak dapat lupa.

Thanks for reading..

2 comments:

cha zainol said...

tak pernah rasa. xduduk hostel. huuu.

Naz Zan said...

cha zainol - hehe..xpe, berkongsi kn.. =D tp ni dah lama sgt.xtau skarang cmne