Sunday, August 07, 2011

Antara kanak-kanak, kartun dan media

Assalamualaikum...

hari tu saya main YouTube, cari video zaman saya kanak-kanak dulu. Walaupun terasa diri masih muda, nak kenang jugak kenangan kecik-kecik dulu..



Disney's Adventures of the Gummi Bears

tengah layan, terbaca beberapa komen kat video ni...


"theres no good cartoons anymore. the 80's and 90's was full of toons that teached people good moral lessons"

"I think todays cartoons are dumbed down for a reason.Tv teaches kids morals more than parents will care to admit.Mask,Ulisees,Thundercats­,all great animation,fantastic soundtracks but had the underlying theme of fighting for justice being always a fight! Today kids watch random shouty badly illustrated throwaway crap. But its designed that way."

-antara komen

saya setuju dengan pendapat ni...rancangan kartun sekarang agak tak sesuai.
Anda?


[budak lahir 80-an rase mesti pernah tengok] Bagi yang tak penah tengok cerita ni, 

cerita ni memang cerita tentang nilai-nilai murni
cerita tentang persahabatan, tolong menolong, dengar cakap orang tua...


Tapi cerita kartun zaman sekarang? 

bukan nak kata cerita-cerita yang selalu kita tengok sekarang ni tak bagus untuk kanak-kanak.
tapi pada pendapat saya, cerita kartun atau rancangan kanak-kanak sepatutnya menerapkan nilai yang baik kepada kanak-kanak.

bukan sekadar bermotif hiburan semata.

dan bukan juga merapu dan motif untuk market saja.

        9 Mil Remote Pictures, Images and Photos
        somehow, television shapes the children



        Balik ke tajuk utama.                                                                                                   
        resam kanak-kanak, yang dewasa buat, diorang ikut. betul tak?
        apa yang diperhatikan oleh kanak-kanak mudah mereka ikut. seperti rancangan di televisyen.

        banyak perangai yang diamalkan dari kanak-kanak akan dibawa ke zaman belasan tahun. setuju lagi?
              "perangai kanak-kanak zaman sekarang amat berbeza dengan dulu-dulu, setuju tak?"
                Happens around us

                Eh, tu zaman dulu-dulu bro..kartun sekarang dah canggih
                Dulu lain, sekarang lain
                Dulu bujang sekarang dah kawin...

                setuju lagi,
                memang dah lain sangat..zaman berubah.


                kanak-kanak perlu juga mengalamai modenisasi global yang merubah gaya pemikiran dan perilaku sosial yang difikirkan perlu untuk terus berada di hadapan.

                namun, janganlah kita menjadi seperti
                "yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran"
                Jadi, apa nak buat?                                                                                                    
                cerita apa yang sesuai untuk kanak-kanak sampai ke orang tua?

                cerita yang yang dapat beri pengajaran dan mengembangkan minda
                    Stories about Prophet - interesting stories with moral values for all generations


                    kisah-kisah nabi dan para sahabat patut menjadi pedoman atau mungkin juga dijadikan bedtime stories. melaluinya, kanak-kanak boleh mendapat  role model terbaik!



                    bulan ramadhan ni banyak rancangan kanak-kanak sekarang bermotif ilmiah, alhamdulillah

                    entri teguran kepada diri sendiri dan kawan-kawan.

                    terasa buat entri keibubapaan pulak..
                    credit for beautiful drawings :
                    a beautiful story & children see children do - by nayzak

                    18 comments:

                    i am S!L4H.. said...

                    haa. bab yg perangai kanak2 dulu ngan skrg berbeza mmg setuju 120%. haha

                    fara murni said...

                    tapi saye suke spongebob!!!
                    cam ne tu?

                    alepridz said...

                    criter spongebob best zaman sekarang ni.. orang tua pon layan bukan kanak2 jerk... sebab spongebob kelakar... haha....

                    Naz said...

                    i am S!L4H - sy pun sependapat ^_^

                    Naz said...

                    fara - anda xpe, anda bukan akanak-kanak..hihi =)

                    Naz said...

                    alepridz - betul, mmg klaka, sy pon layan gak.tp kanak2 kne diberi bimbingan rasanya..sbb diorang kn suka ikut ^_^

                    Nur Najwa said...

                    salam, cite gummi bears! sangat best!

                    teringat cite kisah2 anbiya waktu kak wardina ='//

                    salam ramadhan kareem!!

                    Naz said...

                    Nur Najwa - salam ^_^ betul sgt best..ingatkan najwa tak penah tgk..hihi..

                    cerita kak wardina masa tu mnarik sgt, smpai dulu ustaz sy suruh sy bercerita kat dlm surau macam dia..hehe

                    salam ramadhan ^_-

                    fadh leyanie said...

                    entri penuh makna ni..kartun zaman sekarang ada jugak yang bg pengajaran ,contohnya :walaupun cter spongebob tu kadang2 agak pelik tapi dr cter tu sorg budak telah berjaya mnyelamatkan nyawa rakannya dr tercekik :p
                    semuanya kerana satu adengan spongebob menunjukkan cara utk selamatkan org.

                    Naz said...

                    fadh - btul2..ada jgk yg bgus2 ^_^ ye? wah..tak sangka pulak.. hmm.. bagus gak spongebob nie kn..

                    Queen F said...

                    naz, entri anda saya sokong sangat2.. :) antara sebab mengapa sy sendiri pon jarang tengok tivi sekarang >.< teringat pada 1 tajuk yg saya kena present dulu pasal punca violence dlm kalangan kanak2.. salah 1 faktor nya, cerita kartun sekarang kalau yg super hero punya style, nak setel masalah mesti dengan cara fighting, kekerasan.. jadi mereka pon dah set minda mereka ibaratnya kekerasan itu satu cara untuk menyelesaikan masalah.. saya setuju kalau stesen tv sekarang banyakkan cerita sirah nabi kita, bukan budak2 je boleh tengok, kita yang dah dewasa ni pon boleh tengok jugak..

                    Naz said...

                    Queen F - kita sependapat =) kadang-kadang tengok cerita kat tv pasal lanak-kanak jahat, diorang pon boleh terikut. cerita yang patut disiarkan untuk kanak-kanak saya rasa baik cerita teladan macam sirah nabi ^_^. walaupun macam tu, carita kartun sekarang bukan semua tak sesuai kn ^_-

                    aleen aiden said...

                    citer katun yg antaranya paling suke,usop santorian.hi3

                    mary ann ;) said...

                    budak2 sekarang macam da terlebih expert je..hahaha ;)



                    setuju dgn aleen! minat giler citer usop santorian!

                    Nur Farah Hani said...

                    tahu tak ape.. ini tak balik2 cerite berperang ngan naga la n hape2 ntah lagi...

                    btw if perasan semalam (sabtu) petang kul 6 gitu kat tv 3 ader cerita kartoon y bercakap gune bahasa arab. pastuh tutup aurat bagai..citer cam tu best la. kali pertama tengok.. ader jugak la nilai2 murni y kita dapat :)

                    Naz said...

                    aleen aiden - sy pon suke! teramat..hihi

                    Naz said...

                    mary ann - expert semacam..hihi , ye, I like usop juge..cara dia bwk beg skolah tu mnarik, kami kwn2 tiru..beg skolah tali ltak kt dahi..hihi

                    Naz said...

                    Nur Farah Hani - btul2..tp cara lawan diorang ada berry juice ^^

                    naz x penah tgk pn rase yg tu, mst menarik kn.. (: