Sunday, July 31, 2011

bila kematangan melanda

Assalamualaikum...

Bila kita tanya apa ciri lelaki idaman wanita..perkataan 'matang' tu selalu keluar kan? bukan maksud saya matang yg...baligh tu..hihi
 

Seriously...ramai yang kata diri mereka tu matang, tapi bila kita tengok cara diorang tu tak nampak macam orang matang pun..
bagi saya orang yang kata diri diorang tu matang, adalah kurang matang..bukan sebab apa pun,

tp sebab ada orang-orang 'matang' ni kata:


-bila tengok katun <--dikata tak matang
-bila tengok anime <--dikata tak matang
-bila pakai fesyen lama <--dikata tak matang
-bila skema sikit  <--dikata tak matang jugak

hmm..macam2 lagi..
color Pictures, Images and Photos
having different opinion doesn't mean they are wrong or 'childish'

Color Pictures, Images and Photos
Different views are just like different colours

Okey, balik tajuk utama tadi...

apa maksud 'matang'? -rujukan DBP


sudah banyak pengetahuan atau pengalamannya; banyak mengetahui serta memahami sesuatu. mematangkan menjadikan (menyebabkan) matang. kematangan keadaan atau sifat matang: Tingkah lakunya memperlihatkan ~ fikirannya. pematangan perihal, proses dsb menjadi matang atau mematangkan


pada pendapat saya, susah nak cari orang yang matang dan berkelakuan matang, maksud saya orang yang matang dalam pemikiran dan menzahirkannya dalam kelakuannya.

ada orang yang matang dalam bergaya..fashion up to date..tp tak kisah tentang aurat.

ada orang matang dalam pelajaran..pendidikan Islam A1,tp bila bab amalannya sebaliknya.

ada orang matang dalam protokol..tapi tangan kiri untuk makan dalam majlis? oh tidak..

ada orang matang dalam penyiaran dan perfileman..tapi tunjukkan contoh kurang enak kepada generasi muda dan mengaibkan pihak tertentu.

Bagi saya,

matang dalam banyak pengetahuan dan pengalaman dalam sesuatu bidang tidak patut buat kita lupa agama dan bangsa tempat kita lahir, asal usul kita. apa pun yang kita buat harus ada batas. Situasi berlaku disekeliling, mari sama-sama kita jadikan pedoman.

pengalaman mendewasakan, mematangkan fikiran..tapi yang dewasa tak semestinya matang..kan?

Bunnies Pictures, Images and Photos
Peace guys...

Entri teguran kepada diri sendiri dan rakan-rakan.

32 comments:

Red said...

Abg Naz!!!! Terbaik!!!!!!!!!!! XD

pUtEri sHaFieZa said...

bez entry abg naz..
thumbs up!

Naz said...

red - ni blaja dr sempai red ni..=)

Naz said...

puteri shafieza - tq..entry puteri best.. ^^

si macho said...

:wow (^_^)b good one

like like like :)

kak naz terbaik

Naz said...

si macho - Y-Y silap org nie..uwaa..

purple said...

si macho mmg clap owg lar... naz,tumpang sdey jgak...haha

back 2 ur topic! matang!...matang tu mmg subjektif mcm cantek tp tak seuniversal cinta... ap2 pun ms depan kite tu lh yg mletakkn nilai k'matangan kita sume

Naz said...

purple - tq sebab bersimpati..ehehe ^_^

setuju, perkataan tu mmg subjektif. harap kita dapat ambil pengalaman sebagai panduan, bukan pengalaman sebagai sesuatu yg buat kita 'besar kepala'..=)

purple said...

yup!!!!!!!!!!! :)

~+aSma dAud+~ said...

mmg terbaik ah pandangan naz tu..bleh dguna pakai:angguk

AleeyaLiya said...

betul tuh naz..ada yg umo je 20 tpi perangai mengalahkan budak2..

Naz said...

~+aSma dAud+~ - thanks asma, klu ade salah tegur ek..hnya pndangan peribadi =)

Naz said...

AleeyaLiya - trima kasih aleeya, err..perangai bdk2 sket xpe,asalkan x buat salah n tak terlebih2 ^_^

Etong said...

betul, dewasa x menjanjikan kematangan. pengalaman membuat kita belajar untuk mematangkan diri :)

Nurulee said...

lain org lain maksud
wehee terbaik nie.
siap ada rujukan maksud.
keke.
^^

Red said...

huaa.. abang naz sejak join bcr, ruangan komen dah tak sunyi :D tahniah! :salam

Norashiqin Kamaruzaman said...

nice N3 Naz....huhu, acane kalau dia tak menzahirkan sgt kematngn tu, tp pemikiran matang...heheh tu dikira matang juga ke bg naz?? hehhe....=p


my recent post...=)

http://cinqleafclover.blogspot.com/2011/08/wordless-wednesday-im-beautiful-because.html

Naz said...

etong - yea ^^ pengalaman mematangkan diri

Naz said...

Nurulee -betul2, jd DBP pnye maksud diperlukan..

macam pidato plak kn ade mksud2 ni.. :ohno

Naz said...

Norashiqin - xmenzahirkan kematangan ek.. hmm, naz rase mgkin ada sebab2 tertentu org tu wat cmtu. cth sbb nk berdepan org2 tertentu xpn nk uji seseorang - pendapat naz je =)

Naz said...

red - hehe..thanks =) dlu naz bergerak dlm kump kecil je ^_^

Red said...

maaf abg naz. anda ditag. muahahahahahahah :nono


Join segmen ni. Tak join siap. Haha
(klik link kat banner tu)

arepchepha said...

Naz, well said ^^ Banyak pendifinisian semula dilakukakn terhadap apa yang difikiran masyarakat malaysia sekarang, termasuklah matang^^

Naz said...

red - naz tringin sgt nk join, tp internet naz x laju T-T ssh nk upload gambar klu masuk segmen.. Y-Y

Naz said...

arepchepha - bila manusia semakin maju, ada yang munkin tertinggal dibelakang. pendifinisian semula penting untuk apa yang tertinggal scr sedar x sedar ^_^

nur fatihatuz zahra said...

itulah lumrah kehidupan, manusia ni rambut je sama itam, tp pendapat lain2 .. harap anda faham ye . btw, nice ur blog. =)

Zack Hazze said...

suma asik x matang jaa...tggu nti dh tua bru bleh matang kot...keh3x...

teha said...

betol2... bkn sume org dewase tu matang... rami jee pemikiran yg still mcm budak2.. hee ~

Naz said...

nur fatihatuz - betul tu =) pendapat berbeza, pndapat berbeza tak maksudkn yg ia salah atau kurang matang kn ^_^

Naz said...

nur fatihatuz - betul tu =) pendapat berbeza, pndapat berbeza tak maksudkn yg ia salah atau kurang matang kn ^_^

Naz said...

zack - ada..tp bukan semua ^^..muda pn ade..

Naz said...

teha - yg bdk2 pn ada yg prangai matang..jom kita jd matang jom^^