Saturday, September 10, 2011

Why I like ubuntu

Assalamualaikum...


The Origin... from Agustin Eguia on Vimeo.

Linux Pictures, Images and Photos

This entry obviously is about ubuntu, not yammering about it but to tell what I feel when using it.

Ubuntu Linux Distribution Pictures, Images and Photos

It's relatively fast just as I need when using a computer. even if it is used in old computers, it still can be considered fast! start your computer within seconds instead of minutes. Compared to what you can say up-to-date windows that I find need higher requirements of hardware as it is updated. Yet, starting tu run slower day after day. Not only that, the words that easily came out of windows users when their computers hangs..reinstall..format...!!!

entry dwibahasa la plak..haha, ni edisi bahasa melayu...

apa itu ubuntu?

sebuah operating system percuma menggunakan Linux. Ia adalah sumber terbuka. Banyak perbezaan, antaranya internet terasa lebih laju.. bayangkan guna broadband dan bar line tu kosong, tapi saya boleh download mp3. Antivirus dan apps tersembunyi amat menganggu bila nak suft internet di dalam windows.


Piracy Pictures, Images and Photos

Dengan ubuntu, tiada lagi aktiviti ke-lanun-an iaitu cetak rompak. kalau pelajar kolej, yang feymes ms office ngan photoshop. cd windows pun terbabit. agak bertuah dan ajaib nak beli yang original masa terdesak. tambah-tambah format bilik sebelah yang RM10 tu. Melalui ubuntu, software adalah percuma, cuma download.

computer virus Pictures, Images and Photos
virus..gamat, bisa terinfeksi. dengan ubuntu, beres!
tak risau lagi tentang virus ke trojan, mahupun cecacing yang boleh memamah assignment bernilai 4 credit hour. Tiada virus yang terbukti mampu merosakkannya lagi. percaya tak?




see to believe, komputer yang nazak untuk windows mungkin akan steady untuk ubuntu. grafik pun bagus walau spec biasa-biasa. namun pastikan anda faham cara nak install sebelum install. dual boot adalah dinasihati. download installer yang legally free di sini terima kasih

Microsoft Windows 94 Pictures, Images and Photos
Dulu-dulu selalu mengadap gambar ni, masa sekolah rendah

banyak lagi faedah lain serap di sini
sumber sedutan gambar photobucket

17 comments:

Norashiqin Kamaruzaman said...

ta pandai sngt huhuhu.... thanx 4 sharing b4 ni ade gak dgr pasal linux tp tatau ape tu...hahha

Naz said...

^_^ welcome..tp sy cte x detail pun..klu bukak laman web dia lg bagus =)

hadi said...

linux os memang best tapi susah sikit nak guna..('',)

Naz said...

hadi - ssh ke, mula2 mmg susah ^_^ lme2 ok je..tambah2 yg baru ni..efek terbaik..11.04 nye ^^

Maicher said...

i do heard about this. but don't really know how to download and yada yada. ngaak~

can i use two os in one computer? sorry. i'm noob. =='

caliph shuriken said...

pnah guna OS ni wktu intern kt company run biz network.. tapi byk beza dgn windows...

*maicher
yes, u can.. setup two partition ^^

Maicher said...

oic.. still, mesti tau all about the os kan before buat?

seriously i'm bad about system system ni semua. haha

but when heard that ubuntu begitu lajuuuu, kena mengorak langkah ni. hehe

Naz said...

caliph and maicer - betul2, boleh buat dual boot..
tak perlu tau semua pasal os pun..jz perlu yg penting je ^_^

kt internet bnyak tutorial =)

Naz said...

caliph - mmg laju.. tak dan2 nak tunggu..hehe

Maicher said...

haisehhh korang. tau la suma daebak! takpe. i'll check it out laterrr. thankss yer all^^

:)

fyqabellika said...

ubuntu? i buntu dh skrg nih.. hehe..

hamzah ian said...

ubuntu dia leh letak windows jgk ?

hamzah ian said...

ubuntu dia leh letak windows jgk ?

cintatulip said...

thanks 2 sharing naz... nice header.. buat naqiah nak tekan X.. hahaha... ubuntu ni mcm centos, windows la kan?

Naz said...

fyqabellika - jgn buntu2..sabo2..hehe

Naz said...

hamzah ian - leh buat dual boot ^_^ mse on, leh pilih nk windows ke ubuntu

Naz said...

cintatulip - macam windows, tp lain pnye ^_^