Sunday, April 03, 2011

Antara aku, dia dan Lr (lightroom)

Assalamualaikum...


Kalau sebelum ni, hidup saya dengan si PS je a.k.a Adobe Photoshos CS3. Al maklum sudah mengorak langkah melakukan anjakan paradigma, Lr menjadi damping malam ku. Si dia yg bernama Adobe Lightroom 3.3 sudah memukau pandangan mata. 


Nape sy seolah-olah syiok ngan Lr? mane sy tau pasal Lr nie?


Dapat tau tentang beliau dari review freelance photographer yang menulis arikel dalam DPS (digital photography school). 
DPS ni belajar online tentang fotografi. Walaupun banyak laman web lain yang ajar tentang perkara yang sama, DPS tetap jadi sekolah no 2 sy.


Apakah kelebihan LR?


+kepantasan, kepuasan dan ke'effect'kan nya. 
    *tp nak edit manual pn bleh gak..klik sikit-sikit je, tak susah nk klik macam-macam spt guna PS
+efek dia power habaq hang!
+ rasa power tu meresap dalam lubuk jiwa bila guna.




Photographer yang membakar minyak tengah malam amat sesuai guna software ni. bukan sy kata, laman web tu yg kata. 


kenapa laju? berapa kmph? 


+disebabkan antaramuka yang lebih 'well organised' and simple miple.
+efek yang "tekan trus siap" bak menu 'action' dalam photoshop.


the icon!




Lr 3.3 kini menghiasi gerbang desktop ku yang indah nian. kat mne? pic above

oh ye, thanks to @sangarimeyau..yang bermurah rezeki memberi software ini kepada daku. Beliau juga populer dipanggil sebagai sebagai Sudin.

Akhir kata, harap hampa suma percaya..terima kasih.

13 comments:

angah said...

wey bg ak 1 sofware leh x.?

meaw said...

waaa,smart r....!

Naz said...

angah- sy PM kt facebook anda ^_^
meaw-hehe..maceh..=) anda pon smart juga

shahjiehan said...

style la... nk jugak sofware nih


jom baca dan komen Contest jom edit gmbr kenangan!! dan Besday si ehem3 | ! !shahjiehan [dot] com ! !

tgk pix ni guna topaz.. lawa x?huhuh

shahjiehan said...

buang verification tu bro.. sini nk ajar

jom baca dan komen Tutorial buang verification

Naz said...

Shah-boleh download..hehe, boleh buang ek verification tu..hehe..thanks gtau ye =)

shahjiehan said...

wcome

miszlullaby said...

ML nye LR3 je naz.tp ML xdela pakar dalam bab edit2 ni..takat main gitu2 je.hihi...

nak fiancee jugak? haaa...pe lagi...cepat le cari sorang. ^__^

aleen aiden said...

sgt teringin nak blajar adobe photoshop.malangnye xde org nak ajar.nak blajar sndiri xde kekuatan pulak.hu3

Naz said...

ML- yeke, tp mesti ML lagi pakar kan pasal LR ^_^ best nie..hehe

hehe..da lame nak tp tak berkesempatan lg, tak sebertuah ML..kn2? hehe =)

Naz said...

aleen- sabar2.ni semua dugaan nie..hehe, kt internet ada bnyak tutorial..cbe search ^_^

CikTomyam said...

nak try gak..!!~~~~

Naz said...

cik tom yam-sila la cik tomyam,sambil makan tomyam pon boleh gune..hehe