Thursday, December 20, 2012


Kebaikan Senyum

Assalamualaikum..

sebuah hadis yang diriwayatkan oleh HR. Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda, “Janganlah kalian menganggap remeh kebaikan itu,  walaupun itu hanya bermuka cerah pada orang lain,”.


Bila tengok orang yang senyum kita pun boleh senyum kan, macam lagu malique feat najwa tu ~seyum, tak perlu kata apa-apa..

Kelebihan senyum dari segi dalaman

1. Saintis menyatakan senyuman itu suatu senaman dalaman yang bermanfaat kepada sistem badan
2. Pengkaji mempercayai senyuman di permulaan hari dapat menceriakan hidup dan mamberi kegembiraan kepada badan.
3. Hanya 17 otot muka diperlukan untuk senyum berbanding 43 untuk mengerutkan dahi.
4. Senyum menghasilkan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi yang menenangkan diri.
5. Dipercayai merangsang kedua-dua belah otak seterusnya meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ketegangan otot dan tekanan psikologi dapat dilegakan yang membantu otak lebih peka dan mudah menerima maklumat baru.

Ini pula kelebihan senyum dari pandangan luar

1. Memberi expresi baik kepada sesiapa yang kita jumpa. Sesiapa yang bertemu kita akan berasa senang dan lebih tenang.
2. Mengeratkan silaturahim di samping mempercepatkan kemesraan antara satu sama lain.
3. Menunjukkan bahawa seseorang itu mempunyai keyakinan diri dan tak mudah patah semangat.
4. Membuatkan seseorang itu nampak friendly / peramah


lirik lagu raihan pula,
senyum tanda sayang, senyum tanda mesra senyumlah sedekah yang paling mudah, senyumlah...senyumlah dari hati jatuh ke hati.


p/s : Blog ini kini telah diselenggara oleh Mohamad Razi Ahmad Suhaimi (abg kpd arwah)
sama-sama kita manafaatkan teknologi bagi kebaikan bersama.

3 comments:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Ania said...

Salam kenal Razi! Blognya nice! Apa Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang? Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi:)

Cik Anggur said...

follow blog twitter dan like fb cik anggur balik di http://inibelogcikanggur.blogspot.com terima kasih